Buurtbemiddeling
De uitdrukking is: “Beter een goede buur dan een verre vriend”, maar soms is die goede buur ver te zoeken. Blaffende honden, rommel, onenigheid over parkeerplekken, overhangende takken of harde muziek; allemaal zaken waarvoor je niet gelijk naar de politie stapt. Soms kom je er samen met de buren niet (meer) uit. Dan is buurtbemiddeling een goede manier om samen tot een oplossing te komen. Buurtbemiddeling is het oplossen van burenconflicten met behulp van een mediator als bemiddelaar.
Iedereen heeft recht op een prettige leefomgeving. Dat maakt dat het belangrijk is via oplossingsgerichte gesprekken buren te begeleiden naar werkzame oplossingen die zorgen voor een betere burenrelatie. Bij een burenconflict gaat buurtbemiddeling uit van de eigen kracht en het oplossend vermogen van de mens.
We voeren gesprekken met beide buren, die overlast van elkaar ervaren en daar zelf niet (meer) uitkomen. Als beide buren instemmen, volgt een bemiddelingsgesprek. Beiden krijgen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen en wensen te benoemen. Uiteindelijk gaan de buren zelf oplossingen zoeken, waar beiden achter staan. De ervaring leert dat buurtbemiddeling in 70% van de gevallen leidt tot oplossing van de burenproblemen.