Verschillende vormen van scheiding
Er zijn drie manieren om te scheiden:
- echtscheiding
- scheiding van tafel en bed
- ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed
Daarnaast kun je natuurlijk ook uit elkaar gaan, wanneer je geregistreed partnerschap hebt; dat is in feite even ingrijpend.
Scheidingsprocedure
Er zal in goed overleg met elkaar een echtscheidingsconvenant opgesteld worden, waarin alle zaken omtrent de echtscheiding worden vastgelegd. Hierin staan alle afspraken over jullie toekomst na de scheiding en hoe jullie dingen gaan regelen. Bijvoorbeeld over de verdeling van jullie spullen (boedelverdeling), het huis, eventuele alimentatie en jullie pensioenen. Mensen zien er vaak huizenhoog tegenop, maar tijdens de mediation zal het allemaal in overzichtelijke delen behandeld en besproken worden.
Het echtscheidingsconvenant is pas rechtsgeldig als het is opgemaakt door een mediator, een advocaat of een notaris en door een rechter bekrachtigd. Een advocaat waarmee Recht door zee mediation samenwerkt – of (één van) jullie eigen advocaten – zal daarvoor een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Hierin vragen beide partners samen de scheiding aan.
Mediation bij scheiding
Partners die het niet met elkaar eens zijn, of die het lastig vinden te overzien wat er allemaal op hen afkomt, kunnen een mediator inschakelen om samen tot een oplossing te komen. Dit komt steeds meer voor bij echtscheidingen. Het is een duurzame manier. Het zorgt voor een betere verhouding tussen de ex-partners en de kinderen op langere termijn. Vijandigheid is niet aan de orde.
Uit elkaar zonder getrouwd te zijn
Een relatie kan eindigen zonder dat er sprake is van een huwelijk. Mediation kan ook dan een uitkomst zijn. Recht door zee mediation stelt samen met jullie een ouderschapsplan op wanneer minderjarige kinderen in het spel zijn en/of helpt bij het verdelen van goederen.
Recht door zee mediation is een onafhankelijke gesprekspartner. Deze zorg ervoor dat voor alle partijen het beste resultaat behaald wordt.
We hebben ook kinderen, hoe help ik hen?
Bij een echtscheiding komt er al genoeg op je af. Maar wanneer jullie gaan scheiden, als er één of meer kinderen bij betrokken zijn, betekent dat, dat naast de vele zaken die al geregeld moeten worden, er nóg meer besproken en geregeld moet worden. Hoe en wanneer vertellen we het de kinderen? Wat moet er voor de kinderen – extra – geregeld worden? Wat zijn de zorgen die de kinderen zelf hebben? Denk daarbij aan hun vriendjes en vriendinnetjes, knuffels, hun kamer, sport en school.
Afspraken moeten gemaakt worden over omgang, zorgregeling, kinderalimentatie en gezag. Zelfs wanneer jullie te maken hebben met bijvoorbeeld onregelmatige roosters van (één van) jullie beiden, kunnen onze mediators zorgen voor een goede verdeling van de zorg.
Dat betekent dat naast de invloed van de emotionele aspecten bij kinderen die betrokken zijn bij een scheiding, er veel juridische en financiële aspecten zijn die betrekking hebben op de relatie van jullie met de kinderen. Hierin kan Recht door zee mediation jullie ook deskundig terzijde staan.
Gescheiden ouderschap
In de tijd vóór een scheiding zijn veel zaken in een gezin min of meer vanzelfsprekend: waar ze wonen, hoe de taakverdeling van jullie als ouders is en hoe jullie elkaar informeren. Keuzes worden in onderling overleg gemaakt, zoals schoolkeuze, medische ingrepen, sporten, etc.
Tijdens en na de scheiding komt deze voor kinderen vertrouwde en vanzelfsprekende situatie te vervallen. Het is belangrijk dat jullie als ouders dus afspraken maken over de invulling van het – gescheiden – ouderschap.
Voor de wet betekent het, dat bij de echtscheiding ook een ouderschapsplan aan de rechter voorgelegd moet worden, waarin alle afspraken over de kinderen zijn opgenomen. Denk daarbij aan: hoofdverblijfplaats, omgang, schoolkeuze, informatie-uitwisseling, medische zorg en financiële afspraken.
Vanaf 12 jaar hebben kinderen het recht gehoord te worden en input te geven voor het ouderschapsplan. Jullie recht door zee mediators nemen echt de tijd te praten met jullie kind(eren) om hen te horen en de wensen van het kind tijdens en na de scheiding in kaart te brengen. Op deze manier maken we het ouderschapsplan helemaal naar de wens van jullie als ouders èn ook van de kinderen.